ICOANA ZILEI

 

CALENDAR ORTODOX

  

 

 

 

De la virtuțile obișnuite la virtutea virtuților: „Iubirea de vrăjmași”

 

Conferință duhovnicească la Craiova

 

 

 

În perioada 12-15 aprilie, Asociația Studenților Creștin Ortodocși din România, filiala Craiova, în colaborare cu Mitropolia Olteniei, organizează o serie de conferințe duhovnicești dedicate perioadei Postului Mare.

 

 

 

ASCOR Craiova reînnoadă firul tradiției festivalurilor duhovnicești. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, vor avea loc săptămâna aceasta trei conferințe duhovnicești pentru credincioșii din Bănie. Evenimentele sunt găzduite de Căminul preoțesc „Renașterea”, aflat vizavi de Catedrala „Sfântul Dumitru”.

 

Seria conferințelor a fost deschisă ieri seară (ora 18,00) de PreaSfințitul Sebastian Pașcanu, Episcopul Slatinei și Romanaților, care a conferențiat pe tema: „De la virtuțile obișnuite la virtutea virtuților: Iubirea de vrăjmași”. Astfel, sala de festivități a Căminului preoțesc a fost neîncăpătoare. Pe lângă tinerii ascoriști, credincioșii craioveni au venit în număr mare pentru a asculta cuvântul de folos al ierarhului slătinean.

 

S6302951

 

„Dragostea și ura nu pot încăpea în același suflet”

 

 

 

După ce a reamintit textul evanghelic de la Luca (6, 31-35), PS Sebastian atrage atenția asupra importanței covârșitoare a iubirii de vrăjmași în urcușul duhovnicesc al creștinului: „Evanghelia minimalizează importanța a patru virtuți, aflate la îndemâna tuturor: omenia, iubirea celor dragi, cinstea și dreptatea. Sunt necesare, dar nu suficiente pentru a dobândi Împărăția Cerurilor. Cu toții știm cât este de greu să-l privim pe cel care ne-a greșit, dar să-l mai și iertăm și, după porunca evangheliei, să-l iubim. Hristos a făcut-o. De asemenea și sfinții, după modelul Său. Mântuitorul nu a fost doar un om cinstit, corect și drept. A dovedit necontenit iubirea Sa pentru vrăjmași, chiar și pe Cruce. Suntem chemați și noi să urcăm treptele iubirii vrăjmașilor, să depășim propriul egoism și pretinsa personalitate. Dragostea și ura nu pot încăpea în același suflet. Cel care nu a învățat să ierte și să iubească aici pe pământ, va fi cu neputință să mai deprindă acestea chiar și în Cer. Imposibilul -de a ne iubi vrăjmașii-, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate fi convertit în iubire, prin rugăciune”, a spus în cuvântul său PS Sebastian. În cea de-a doua parte a conferinței, cei prezenți au avut prilejul de a adresa întrebări invitatului serii.

 

Seria conferințelor duhovnicești va continua joi, la ora 18,00, (aceeași locație), când prof. dr. Pavel Chirilă va prezenta tema: „Sursa depresiei omului. Cauze spirituale”, iar vineri, 15 aprilie, la aceeași oră, cei interesați vor avea bucuria de a-l asculta pe Întâistătătorul Arhiepiscopiei Craiovei, IPS Irineu Popa, care va aborda tema: „Relația tânărului cu societatea într-o lume secularizată”. (M. P.)