ICOANA ZILEI

 

CALENDAR ORTODOX

  

ASCOR Craiova

Tabară Naţională Studenţească

“ Parintele Teofil Părăian”


Ediţia a XVI-a
Etapele 19-28 iulie Mănăstirea Oaşa, jud. Alba

 

Această tabără este cea mai veche din cadrul taberelor studenţeşti din ţară; anul acesta a fost a XVII-a ediţie. Ea a avut loc timp de 15 ani cu Pr. Teofil Părăian iar mai departe au dus această tradiţie a conferinţelor susţinute în tabără, părinţii duhovniceşti de la mănăstirea Oaşa.

 

 

Parintii duhovnicesti ai manastirii au adus aproape doua sute de tineri mai aproape de Dumnezeu. Toate activitatile ne-au ajutat sa ne intarim sufleteste si trupeste, sa legam prietenii cu tineri de aceeasi varsta cu noi. Insa cel mai important, asa cum spunea la prima sinaxa parintele staret, este ca fiecare dintre noi a primit un dar. Acestea au fost cuvintele care i-au facut pe toti sa fie cu luare aminte la fiecare zi din cele zece petrecute in tabara.  

Respectand randuiala manastirii, am participat la slujbele zilnice. Cu bucurie marturisesc ca pe masura ce trecea timpul, somnul din timpul slujbelor de noapte nu mai era asa greu de biruit. Racoarea diminetii ne inviora pentru o noua zi de ascultare. Fiecare am avut de invatat ceva folositor: de la gradinarit si adunat fan, pana la impaturit sarmale si copt vinete.

  Cu prilejul conferintelor, am putut sa ne cunoastem mai bine pe noi insine, sa ne dam seama de neputintele noastre, dar totodata sa ne intarim in credinta, sa realizam ca avem multe arme pentru a birui raul din veacul acesta si sa capatam nadejde. Multe din intrebarile si framantarile noastre au gasit raspuns. De asemenea, am inteles mai bine ce inseamna un roman adevarat, un demn urmas al vitejilor daci, singurii pe care cel mai mare imperiu din toate timpurile, Imperiul Roman, nu i-a putut invinge definitiv niciodata, prin conferinta sustinuta de domnul Vladimir Brilinski. Am invatat de la domnul Ion Grecu importanta implinirii datoriei si dragostea pe care trebuie sa o avem pentru facultatea respectiv meseria aleasa, intrucat dupa implinirea datoriei vine bucuria.  

Trebuie sa va marturisesc ca m-a impresionat mult rabdarea pe care am vazut-o la fratele care avea ascultarea de a ne instrui la repetitiile de muzica pentru hramul manastirii, Sfanta Liturghie fiind cantata de tinerii din tabara. Oricat de mult am fi gresit si oricat de mult mai aveam de lucru pana sa fie cantarea frumoasa, fratele nu se mania, decat zambea ingaduitor si spunea: “inca o data..”.Slujba din ziua hramului a avut loc in paraclisul aflat la cateva sute de metri de biserica manastirii, intr-un loc putin mai inalt, cu multa iarba, unde simteai ca esti in rai. Icoana Sf. M. Mc. Pantelimon stralucea in razele soarelui, iar autocarele nu mai conteneau sa ajunga. Pana la inceperea Sfintei Liturghii, tot locul s-a umplut de oameni. Slava lui Dumnezeu ca am fost si noi partasi la o asa frumoasa slujba! Cativa am auzit de la parintele staret seara ca in program era prevazut un foc de tabara, insa parintele a spus: “nu mai e nevoie de foc de tabara, o fost destul foc azi la Sfanta Liturghie.” Cum sa mai simti mahnire, ingrijorare sau orice ai fi avut venind din lume, cand auzi astfel de cuvinte?

 

Andra Moraru