ICOANA ZILEI

 

CALENDAR ORTODOX

  

 

ASCOR Craiova in tabara la metocul

Mănăstirii Oaşa, la Găbud,

in judetul Alba

  

Tabara a avut loc in septembrie,la metocul Mănăstirii Oaşa, la Găbud, in judetul Alba. Timp de 14 ani, conferenţiarul acestui eveniment a fost părintele Teofil Părăian, iar de trei ani tradiţia conferinţelor e dusă mai departe de părinţii de la Mănăstirea Oaşa, ucenici ai părintelui Părăian. În ultima zi a taberei, 26 septembrie, s-a sărbătorit hramul Mănăstirii “Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan”.

 

 

 Linistea desavarsita si frumusetea peisajului (de langa paraclis se vedeau ca-n palma orasul Ludus, linia de cale ferata, Muresul, campul cu porumbi si lucerna, ciobani cu oile) iti demonstrau ca exista inca un loc frumos, autentic.

  Ascultarile nu au variat mult, insa ne-au unit: cu totii am cules porumb, am mancat porumbe (erau coapte), am facut multe poze si am legat prietenii. Pisicutii si cateii au fost foarte alintati si indragiti de toti. Luna septembrie este prielnica pentru culesul strugurilor, care sunt mult mai dulci decat la noi, sau poate era de fapt dulceata rugaciunilor si a cantarilor de la manastire. Trebuie sa subliniez faptul ca nu m-am simtit obosita aproape deloc, nu aveam starea de somnolenta pe care sunt sigura ca multi o avem in oras. Toti ar mai fi facut cate ceva, nu s-ar fi dus inca la masa sau la odihna, eram ca o mare familie, eram copiii duhovnicesti ai parintilor.

  In fata peisajului mentionat mai sus, parintele staret si parintele Pantelimon ne-au tinut in fiecare zi conferinte despre teme alese de noi. Inca o data, ca la Oasa, intrebarile noastre si-au gasit raspuns, primind uneori raspuns si cele pe care inca nu le adresasem. 

   Paraclisul este din lemn tot, situat pe un mic deal, incat se vede din tren, de la o distanta de aproape 8 km. Repetitiile de muzica pentru hram au avut loc inauntrul paraclisului, pana la data sfintirii acestuia. 

   Desi nu am stat pana la finalul taberei, mi-am dat seama ca este un loc in care simti ca traiesti, ca nu mai esti presat de timp si Dumnezeu, din iubire, randuieste tot ce ne este de folos. 

Andra Moraru